Collsacabra Viu: Un cap de setmana llarg amb una quinzena d'activitats a L'Esquirol

Entre el divendres 13 i el dimarts 15 d'octubre, L'Esquirol va acollir una quinzena d'activitats del programa Collsacabra Viu 2023

Presentació de la comunitat energètica Collsacabra Verd

La Sala de Plens de l’Ajuntament de l’Esquirol va acollir el dissabte la presentació de “Collsacabra Verd”, una nova comunitat energètica a Osona impulsada per l’ajuntament i un col·lectiu important de veïns i veïnes de l’Esquirol i Cantonigròs constituïts com a consell rector de la cooperativa. “Una iniciativa que pretén ser l’inici d’un canvi, allò ideal fora que tot el poble fóssim de la cooperativa”, apuntava Met Castanyer, un dels membres d’aquest consell rector.

Entrega dels guardons del 7è CFIC.

Al vespre, a la sala de la Cooperativa, s’entregaven els premis del 7è Concurs Fotogràfic Internacional del Collsacabra. Aquest any 155 fotografies competien a aquest concurs, dotat amb 3.100 euros distribuïts en 12 premis de 5 categories: Paisatge del Collsacabra (Premi Ajuntament de Rupit i Pruit), Retrats de la gent de la terra (Premi Ajuntament de Tavertet), Patrimoni (material i immaterial) (Premi Ajuntament de l’Esquirol), Premis Flora i Fauna i Premi temàtic, aquest any dedicat a l’aigua. Algun dels fotògrafs premiats van rebre més d’un reconeixement, sent en total vuit les persones guardonades aquest any (es poden consultar els treballs premiats AQUÍ)

Els premiats amb els alcaldes dels 3 municipis
Conferència del fotògraf Rafa Badia

Descobreix les fonts de L’Esquirol

La caminada popular de diumenge “Descobreix les fonts de l’Esquirol”, va precedir la presentació del treball de Jordi Serra, Miquel Mas i Joan Costa, “Les fonts de l’Esquirol”, un altre dels plats forts del cap de setmana. Àlex Montanyà, alcalde de l’Esquirol senyala “és una recerca de les fonts al voltant del poble de l’Esquirol, algunes d’elles ja no brollen, algunes malmeses, i d’altres ben preservades. Un estudi amb la ressenya dels camins per arribar-hi. També s’han redescobert i arranjat per poder visitar-les de nou. Un treball digne de ser ampliat.”

La caminada popular de diumenge 15 oct.
Presentació del treball “Les fonts de l’Esquirol”

Festival Cinema de Muntanya

La col·laboració amb el  “Festival Cinema de Muntanya” en el seu segon any sembla que es consolida davant un públic fidel que va omplir la sala per visionar les quatre pel·lícules premiades al 2022 que es van projectar. La resta de les activitats del cap de setmana van estar dedicades als infants. La tirolina davant l’Ajuntament o l’espectacle de màgia van fer les delícies dels més petits.

Festival Cinema de Muntanya TOUR 2023
Espectacle del 'Mag Nani'

Una història petita feta molt bé.

"París 70" arriba al poble natal del director acumulant 58 premis i nominacions als Premis Forqué i als Premis Goya.

Com no podia ser menys, la sala de la Cooperativa de L'Esquirol es va omplir per a la projecció i posterior col·loqui de l'aclamat curtmetratge. Els veïns i veïnes van poder conèixer la història de "París 70" en companyia de Dani Feixas, l'esquirolenc establert fa molts anys a Vic que no para de recollir premis, com explicava a la presentació de la projecció "hem tingut 60 seleccions i hem rebut 58 premis, és tant el moviment que s'ha generat en tan poc temps que no donem l'abast".

El director, coproductor i muntador de "París 70" es referia al curtmetratge com "una història petitona, una localització, pocs actors, preferia una història petita feta molt bé que no una de gran i quedar-me amb allò que no has arribat per falta de recursos". Aquesta petita història "la d'un cuidador sense experiència que es troba en la situació d'haver de cuidar de la seva mare" ha captat també l'atenció de les entitats del tercer sector i de les associacions de malalts o familiars d'Alzheimer, que estan demanant la seva projecció arreu, multiplicant en cascada la quantitat de visualitzacions d'aquesta "història d'amor familiar", en paraules del seu director. "És tan increïble el que està passant amb les associacions, és d'on venen els comentaris més emocionants, més càlids i més increïbles que podeu sentir i això és el que no passa mai a la nostra feina, moltes vegades fem entreteniment o coses més frívoles o reportatges o informació, però que tingui aquest vessant d'ajuda, de poder millorar el món... doncs en aquest cas ha passat".

Després de la projecció va tenir lloc un col·loqui on el públic assistent va poder compartir amb Dani Feixas les seves opinions i punts de vista al voltant del curtmetratge i de les diferents experiències personals. Una presentació i un col·loqui programat dins les activitats del Collsacabra Viu d'enguany que junt amb el taller de cuina de Jordi Coromina concloïen els actes centrats al poble de L'Esquirol. Aquest cap de setmana, serà a Cantonigròs on continuaran les activitats, amb la XXVI Fira del Bolet i el concert familiar "Folkids" de Pep López, entre d'altres.

Dani IFeixas,director de París 70 iAlex Montanya,alcalde de !'Esquirol.
Taller de cuina de l'hort de tardor