L'Esquirol

L’Esquirol és el nucli més poblat de tot el municipi, està situat a una alçada de 693 m. El poble es va formar al s. XV al llarg del camí ral de Vic a Olot. El nucli inicial va ser al voltant de l’hostal de l’Esquirol (actualment “Mas el Perai”) molt freqüentat pels traginers que feien el camí. El nom de Santa Maria de Corcó data del 1743, quan es va traslladar al poble la parròquia de Corcó. És aleshores quan el municipi passa a anomenar-se Santa Maria de Corcó, fins al 28 de maig de 2014, moment en què el Departament de Governació i Relacions Institucionals admet el canvi de nom del municipi, promogut per un procés de participació ciutadana, passant-se a anomenar, aquest, l'Esquirol.

Al segle XVIII tenia una forta empenta la indústria menestral dels paraires i teixidors, però a mitjans de segle XIX, a causa de la industrialització de la comarca, els paraires quedaren sense feina; malgrat això la tradició del tèxtil sobreviu fins a finals del segle XX.

Encara que en els últims anys hi ha hagut una modernització de les construccions és molt interessant veure com encara queden moltes cases amb llindes de pedra i inscripcions llatines del segle XVIII.

L’església parroquial va ser construïda entre el 1721 i 1743, el 1936 va ser destruïda juntament amb els seus retaules, i es va tornar a bastir a partir del 1940, amb un projecte de l’arquitecte Josep Ma. Pericas, deixeble vigatà d’en Gaudí.

Com a elements a visitar tenim la riera de les Gorgues, que forma espectaculars gorgs, meandres i salts. També alguna de les nombroses pairalies que envolten la zona, no podem pas oblidar els ponts de l’època medieval que travessen les seves rieres i rierols.

No fa gaires anys la indústria tèxtil havia tingut un pes molt important en l’economia del poble, pes que ha anat perdent; també l’agricultura tradicional ha anat perdent pes enfront de les grans explotacions ramaderes. En aquests moments existeixen en el nucli de l’Esquirol petits tallers, una indústria metal·lúrgica i diversos establiments de comerç i restauració.

Entitats de l'Esquirol

Agrupació Esportiva Corcó

Entitat que promociona la pràctica del futbol. Actualment tenen equip des de prebenjamins fins a sèniors, jugant aquests últims a quarta categoria regional.
Dades de contacte
Carrer Osona, s/n 08511
L'Esquirol

AMPA El Cabrerès i la Llar d’infants

Organització d'activitats extraescolars, escola de pares, diferents campanyes, compra de material pels alumnes, llibres de text...
Dades de contacte
Passeig Pedró, 11, 08511
L'Esquirol
618 620 233
ampacabreres@gmail.com

Associació Casal del Jubilats de Santa Maria de Corcó

Dades de contacte
Carrer Nou, 1 08511
L'Esquirol

Associació CCR Amics del motor de l’Esquirol

Sempre PEU A BAIX!!
Dades de contacte
Zona industrial Local 3, 08511
L'Esquirol
ccrlesquirol@hotmail.com

Associació Cultural TAI-A-TREROS

Els TAI-A-TREROS de l’Esquirol és un grup amateur de teatre que es va formar durant la temporada 1993/1994 sota la direcció d’Elisa Crehuet. El treball és bàsicament de creació pròpia a partir de les improvisacions dels actors. A part de pujar als escenaris, també ha participat en diferents actes d’animació en locals i carrers. Els diferents treballs s’han representat arreu de Catalunya.
Dades de contacte
Ctra. Quatre Camins, 08511
L'Esquirol
938 568 833

Associació Esportiva Cabrerès

Es constitueix per a la defensa dels interessos generals i sectorials dels veïns del territori de la subcomarca del Cabrerès-Collsacabra i en la gestió dels seus afers públics, sempre amb respecte a les competències exclusives que per llei corresponguin als municipis que l’integren, l’Esquirol, Tavertet i Rupit i Pruit. Els fins són, sense ànim de lucre: culturals, esportius i cívics de la població, entenent-ho com l’organització directa o bé el suport a tota mena d’activitats, iniciatives, concursos, cursets, exposicions i manifestacions de qualsevol d’aquest tipus. Socials, en el sentit de promoure i organitzar la participació dels ciutadans. Econòmics, pel que fa a donar suport a qualsevol sector econòmic de la població, i promoure i sol·licitar, i si és el cas obtenir i gestionar, tota inversió pública i/o privada en interès dels municipis. I en general, totes aquelles activitats que puguin contribuir al desenvolupament i a la representativitat del territori per qualsevol mitjà lícit i que no estiguin velades, o bé reservades a alguna altra entitat, per alguna norma objectiva.
Dades de contacte
Carrer Major 108, 08511
L'Esquirol
info@cabreresbtt.com

Associació Paisatges Vius

Dades de contacte
Passeig del Pedró, 10, 08511
L'Esquirol
info@paisatgesvius.org

Cabrerès Associació de Comerciants CAC

Dades de contacte
Carrer Nou, 1, 08511
L'Esquirol
cac_comerciants@yahoo.es

Centre Dinamitzador d’activitats del Cabrerès CDAC

El CDAC som un grup de mares i pares de canalla de L'Esquirol, i en conseqüència esquirolenques i esquirolencs,que organitzem espectacles i activitats per a tots els públics.
Dades de contacte
Carrer Osona, 5, 08511
L'Esquirol
938 568 833
cdaclesquirol@hotmail.com

Centre Excursionista Esquirol

Entitat social que té per objectiu bàsic la promoció de les activitats excursionistes i el muntanyisme amb totes les seves especialitats que procura la diversificació d'activitats per a fer inclusió de les persones amb diferents edats i forma física.
Dades de contacte
Carrer Sant Bartomeu, 17, 08511
L'Esquirol
938 540 414 – 938 56 8570
ceesquirol@gmail.com

Club Bàsquet l’Esquirol

Entitat esportiva dedicada al bàsquet. Escola de bàsquet de nens i nenes a partir de 4 anys amb un equip de veterans de lleure.
Dades de contacte
Carrer Nou, 1, 08511
L'Esquirol
clubbasquetlesquirol@gmail.com

Club Catadors del Cannabis

Dades de contacte
Mas l’Auliba, 08511
L'Esquirol

Club Tenis l’Esquirol

Dades de contacte
Carrer Osona, 08511
L'Esquirol

Comissió de Festes del Carrer del Pont

Dades de contacte
Carrer del Pont, 8, 08511
L'Esquirol

Comissió d’agermanament amb San Juan de Limay

Més de 10 anys de projectes a San Juan de Limay i a l’Esquirol 1995 Centre de formació d’artesans (Fons Català de Cooperació) Projecte de vaques (en funcionament) 1995 CENIC “Centro de Nutrición Infantil y Capacitación” (Fons Català de Cooperació) (en funcionament) 1997 Granja avícola (Fons Català de Cooperació) Projecte de beques “Impulso al desarrollo de la educación media y superior” (en funcionament) 1998 Millorament del sistema de captació d’aigua a la comunitat de Las Canarias 1998 Compra de terreny per a pastures   1999 "Plan techo" per a 20 famílies afectades pel Micth   1999 50 horts familiars i sanejament de quatre fonts d'aigua   1999 Construcció de 25 cases (Fons Català de Cooperació) (en funcionament) 1999 Ajuda d’emergència per a damnificats pel Micth 2000 Ajuda per millorar el camí a la comunitat de El Ojochal   2000 Instal·lació servei aigua potable al barri Linda Vista   2001 Instal·lació d’aigua potable en el casc urbà a 45 famílies 2001 Taller de pintura mural amb nens i joves a partir de llegendes de nicaragua 2002 Agermanament IES Cirviànum amb Instituto Ruben Dario (en funcionament) 2003 Sala de lectura de Mateares (UPC) 2003 Casa comunal El Morcillo (La Vola de Manlleu) 2003 Compra d’un ordinador per a la Comissió a Limay 2003 Atenció i inserció social de joves amb discapacitat 2004 Mejoramiento de las condiciones Higiénico-sanitarias en la comunidad de Las Malvas y Mateares. 2004 Casa Comunal de Aguafria 2005 Anàlisi i sanejament d’aigua de pou per a consum humà de comunitats de Limay 2006 Celebració del desè aniversari: activitats de difusió de l’agermanament a L’Esquirol i a Limay, repintar els murals d’ambdues localitats, trobada amb els beneficiaris dels projectes d’aquests 10 anys d’agermanament. 2007 Microcrèdits per a petits negocis. 2008 Construcció de latrines (Entitats i Ajuntament de Sant Pere de Torelló.) 2008 Reparació de la casa comunal del Morcillo (Col·laboració del Rober de Sant Guim de Freixenet) Durant aquests anys també hem fet arribar a San Juan de Limay medicaments per a una farmàcia popular, contes, llibres i jocs per a la ludoteca-biblioteca, material escolar per les escoles, material esportiu pels equips de futbol del poble... A L’Esquirol hem organitzat sopars solidaris amb companys i companyes de Limay, nits de cinema social, hem pintat un mural, hem recollit contes, llibres i joguines, hem organitzat concerts, xerrades i exposicions, hem venut figures d’artesania fetes per joves de Limay, editem un díptic informatiu que es diu tipiscayan, preparem el viatge de grups de persones que volen conèixer Limay i l’agermanament...
Dades de contacte
Passeig del Pedró, 127, 08511
L'Esquirol

Coral Loreley

Han transcorregut molts anys des que mossèn Carles Izquierdo, pels volts del 1980, va encoratjar un grup de gent a crear un cor per animar els actes litúrgics. En aquells moments es va començar a gestar el que seria poc després la Coral Lorelei, que va orientar els seus interessos vers el cant popular català i d’arreu del món. El nom inicial fou la Coral del Poble, però després el grup va escollir el nom de Coral Lorelei, el nom d’una cançó popular original d’Alemanya. La Coral fa un servei important al municipi. Acudeix sempre allà on es requereix la seva presència, sigui en actes litúrgics, en actes de caràcter social o en esdeveniments culturals.
Dades de contacte
Carrer Nou, 1 baixos, 08511
L'Esquirol
corallorelei@gmail.com

Geganters de l’Esquirol

Portem els gegants i l'esquirol arreu de la geografia catalana per donar a conèixer el nostre municipi i donem suport a la cultura catalana.
Dades de contacte
Carrer Sant Bartomeu, 17, 08511
L'Esquirol
Presidenta Fina Creus tel. 938 568 527
lesquirolgeganter@hotmail.com

La Xirivia, associació de consum ecològic

Dades de contacte
Carrer Major, 112, 08511
L'Esquirol
xirivia@gmail.com

L’Esquirol de Festa

L'Esquirol de Festa és l'entitat que s'ocupa d'organitzar i portar a terme, amb l'ajuda de diferents col·laboradors del poble, les festes més rellevants, com la Festa Major, la cavalcada de Reis, la revetlla de Sant Joan... I actualment també intenta participar en altres activitats per crear moviment al poble com la col·laboració amb la Marató de TV3, entre d'altres. Intenta donar suport a totes aquelles iniciatives que puguin anar sorgint durant l'any, i està molt activa, oberta i amb ganes de fer coses!
Dades de contacte
Carrer Sant Bartomeu, 17, 08511
L'Esquirol
938 568 000
esquiroldefesta@hotmail.com

Penya Barcelonista El Cabrerès

Entitat que el 2016 celebra els 36 anys d'existència i té al Barça com a motiu per les activitats que promou.
Dades de contacte
Local Entitats. Carrer Sant Bartomeu, 17, 08511
L'Esquirol

Societat de Caçadors

La societat de caçadors de Santa Maria de Corcó – l’Esquirol, està constituïda des de la data 25 de març de 1941, com a un club esportiu de règim general. Els objectius dels qual són el foment, el desenvolupament i la pràctica continuada de l’activitat física i esportiva. També té com a objectiu la pràctica de la caça tan major com menor.
Dades de contacte
Local Entitats. Carrer Sant Bartomeu, 17, 08511
L'Esquirol

Societat de pescadors esportius Santa Maria de Corcó – l’Esquirol

Dades de contacte
Local Entitats. Carrer Sant Bartomeu, 17, 08511
L'Esquirol

Societat Ocellaire Santa Maria de Corcó

Dades de contacte
L'Esquirol

Comerços i serveis a l'Esquirol

Botigues

Alimentació Rosa
C/ Major, 97
L'Esquirol
938 568 705 - 686620153
Celler Estanc Set de 7
C/ Sant Bartomeu, 2
L'Esquirol
938 568 404
Centre d’estètica Anna Torrent
C/ Sant Bartomeu, 4
L'Esquirol
938 568 549
El Forn
Negoci familiar, tradicional i artesà on es pot trobar el pa i la brioixeria de tota la vida. Gran varietat de productes basats en antigues receptes tradicionals.
C/ Major, 89
L'Esquirol
938 568079
Farmàcia Bansells
Farmàcia Constansó
Farmàcia Constansó ofereix un ampli ventall de serveis de salut, on la personalització, la professionalitat la proximitat als clients, és el més important. Ampli ventall de serveis: salut cardiovascular, analítiques, SPD (Sistema Personal de Dosificació), etc.
C/ Major, 71 - 73
L'Esquirol
938 568 057 - 607 250 834
Roger
Formatgeria Riudavets
Formatgeria artesana situada a l'Esquirol. Realitza degustacions, tallers i també venda directa.
C/ Major, 110 (baixos)
L'Esquirol
699 650 273
Imma perruquera
Perruqueria
C/ Major 89, bxs.
L'Esquirol
934067791
La Cooperativa. Supermercat
C/ Major, 81
L'Esquirol
938 568 326
La Perrukeria
C/ Major, 70
L'Esquirol
938 568 505
La Rosa
Flors, regals, complements i moda
C/ Major, 102
L'Esquirol
686 620 153
Montsweet
Pastisseria- reposteria
Pg. les Gorgues, 15
L'Esquirol
931304536 - 690334991
Perruqueria Empar
C/ Major, 69
L'Esquirol
659 454 033

Bars i restaurants

Bar "El Pavelló"
C/ del Puig, 1
L'Esquirol
625 499 422
Bar la Coope
Bar cultural, potencia el talent del territori. Gastronomia de proximitat. Tapes i begudes.
C/ Major, 83, 1er
L'Esquirol
931359558
Restaurant Bona Teca
Bar – Restaurant.
Ctra. Vic a Olot, 15,75
L'Esquirol
608 654 799
Restaurant- Braseria Mas la Parra
Mas la Parra
L'Esquirol
679502926
maslaparra@gmail.com
Snack - Bar Rovi
Bar i restaurant d'entrepans i plats casolans.
C/ St. Bartomeu, 6
L'Esquirol
938 568 076

Allotjament

Habitatge d'ús turístic "El Pis del Centre"
C/ Sant bartomeu, 4, 1-1
L'Esquirol
690921005

Altres serveis

Alfagest SLP
Assessoria laboral, fiscal i comptable
C/ Sant Bartomeu, 21
L'Esquirol
938 568 208
marti@alfagest.com
Anigami Adventures, SL
Empresa de serveis, especialitzada en activitats d'oci, aventura, turisme actiu, treballs verticals,...etc.
Les Comes, Crta C-153 km
L'Esquirol
937 447 295
info@anigami.cat
Àrea de servei El Cabrerès
Ctra. Vic Olot km 15.75
L'Esquirol
938 568 111
Automecànica Ferrer
Taller de reparacions.
C/ Sant Martí, 21
L'Esquirol
938 568 104
BBVA
Amb caixer automàtic.
C/ Sant Bartomeu, 7 – 9
L'Esquirol
938 568 030
Collsacabra de Serveis
Assessorament fiscal i comptable
C/ Major, 61
L'Esquirol
938 568 901
collsacabra@collsacabra.com
El local de teràpies
Massatges, reflexoteràpia podal, diafreoteràpia, servei de sauna.
C/ Major, 106
L'Esquirol
938 568 421
Hípica la Vall
Hípica que ofereix diferents serveis entre els que destaquen: classes a genets (iniciació i perfeccionament), cria, doma i pupil·latge de cavalls,...
Mas la Vall, s/n
L'Esquirol
659 070 081
La Caixa
C/ Major, 72
L'Esquirol
938 521 130
Materials Vilaregut
Magatzem de materials per a la construcció
C/ Joan Maragall, 3
L'Esquirol
938 568 150
Residència Casal de la Santa Creu
Residència per a la gent gran que ofereix els serveis de centre de dia i de residència assistida per a gent gran
Psg. les Gorgues, 5
L'Esquirol
938 568 051
Taller Josep Juvanteny
Psg. del Pedró, 56
L'Esquirol
938 568 327
Verdaguer i Serrat Associats
Ofereix un ampli ventall de productes asseguradors i financers, dirigits tant a empreses com a particulars, a la seva mida i amb una assistència eficaç per a la tranquil·litat del client.
C/ Major, 67
L'Esquirol
938 568 255
verdaguer@verdagueriserrat.com

Hostals i cases de turisme rural

Auró blanc
Auró blanc
C/ Major, 116 baixos
L'Esquirol
606 27 72 63
info@auroblanc.com
Habitatges d'ús turístic "LEsquirol de l'Esquirol"
Habitatges d'ús turístic "L'Esquirol de l'Esquirol"
Habitatges d'ús turístic situats al bell mig del nucli de l'Esquirol. HUTCC-000435DC21 i 000436DC26
C/ Sant Bartomeu, 4
L'Esquirol
938 568 509 - 696 238 566
lesquiroldelesquirol@gmail.com

Cases de colònies i albergs

Casa de colònies l’Armentera
Ctra. Tavertet, km 4
L'Esquirol
938 862 306
Cases de colònies Cal Masover i El Puig
L'Esquirol
938 568 002

Llocs d'interès a Cantonigròsl'Esquirol