Visitan's

L'Esquirol és un extens municipi situat a l'est de la comarca d'Osona. S'originà a partir del segle xv en el llarg camí de Vic a Olot. El nucli inicial va ser un hostal enclavat en un antic mas anomenat, actualment, el Perai i que antigament s'anomenava Hostal de l'Esquirol, pel fet que hi vivia una família de cognom Esquirol. L'altre nom del terme, Santa Maria de Corcó, es va afegir el 1743, quan es va traslladar al poble la parròquia de Corcó.

L'Esquirol és la població que concentra més serveis, però el terme comprèn els nuclis de Cantonigròs, Sant Julià de Cabrera i Sant Martí Sescorts, aquest darrer situat ja pràcticament a la plana de Vic.

L'Esquirol és el camí natural o porta d'entrada al Collsacabra, tot i el creixement dels últims anys conserva racons de gran bellesa i a on es respira molta tranquil·litat.

El Collsacabra, anomenat també Cabrerès, és un territori d'uns 150 km², aproximadament, a cavall entre les comarques de la Garrotxa, La Selva i Osona. Hi ha pobles de singular tipisme com Rupit i Tavertet, santuaris i ermites d'antiga història, espadats i abruptes cingleres que contrasten amb el paisatge dels altiplans d'espessa vegetació, de rierols que formen cascades i salts d'aigua, d'importants masies i cases pairals... És un país antic i poblat, ric de llegendes entre la bruixeria i la religió, entre la saviesa popular i la tradició, que la feréstega tipografia ha anat creant al llarg del temps.

Rutes

Galeries d'imatges

Patrimoni arquitectònic
Cultura i tradició