S’inicien les obres de rehabilitació del Pont Vell de la Bertrana, de l’Esquirol
El Pont Vell i el Molí de la Bertrana són potser, les dos principals restes arqueològiques situades a la feréstega riera de la Gorga entre l’Esquirol i el salt d’aigua del Tornall, el més recòndit i isolat del Collsacabra.
Aquesta riera Osonenca de curt recorregut i afluent del riu Ter per la seva esquerra, és la riera més cabalosa del Collsacabra ja que recull totes les fonts i pluges abundants de la part sud de la serra de Cabrera i Aiats. Tot i el seu recorregut (uns 12 km), salva un desnivell fins a l’entroncament amb el riu Ter d’uns 800 m.
Diversos molins fariners es van situar a la riba de la riera de la Gorga des de sempre per poder aprofitar les aigües abundants amb forta embranzida. Tots ells ja són un munt de ruïnes ja fa molts anys – algunes imperceptibles.
El Pont Vell, o bé, Pont del Molí de la Bertrana, és un pont de pedra d’origen medieval format per dos arcs i en forma de llom d’ase, estil habitual de l’època baix medieval i moderna. En l’actualitat, no serveix per salvar la riera de la Gorga. La versió més estesa d’aquest insòlit fet és que després de les cèlebres inundacions del 1940 a la comarca, la riera de la Gorga va agafar un nou traçat i és el que ara es pot veure. El pont, per tant, ja no travessa la riera.
El pont es troba en un avançat estat de deteriorament. La presència de vegetació ha produït la pèrdua de material conglomerat i, per tant, ha augmentat la vulnerabilitat del pont pel que fa a les accions climàtiques. Això propicia la presència d’esquerdes i importants desperfectes en l’estructura. Una vegada analitzat l’estat del pont es proposen un conjunt d’actuacions, tan estructurals com superficials i estètiques, amb la intenció de millorar-ne l’estat actual i d’actuar sobre els aspectes imprescindibles per a poder garantir la conservació i la seguretat de l’estructura en els pròxims anys, així com de donar-li un valor afegit a la zona amb una obra singular i integrada en el paisatge en termes estètics, aprofitant al màxim les peces de pedra natural originals.
L'Ajuntament de l'Esquirol ha iniciat les obres de rehabilitació que són assumides íntegrament per la Diputació de Barcelona (Àrea de Territori i Sostenibilitat ). En una primera fase les obres es faran sobre la plataforma, la pilastra, l’arc, les aletes, els murs laterals, les voltes i els ampits. Un cop finalitzada la rehabilitació, es preveu que el curs de la riera de la Gorga torni a passar per sota el pont.