SÍ A L’INSTITUT-ESCOLA A L’ESQUIROL

Durant aquests darrers anys l'Ajuntament de L'Esquirol, l'AFA El Cabrerès i la direcció de l'Escola El Cabrerès han estat treballant plegats per aconseguir que sigui una realitat l'Institut Escola a l'Esquirol, al Collsacabra. Finalment, es va acordar una visita amb el Departament d'Educació a l'Ajuntament i al centre el passat 12 de maig de 2022.

A la trobada hi van assistir:

  • per part del Departament d'Educació; el director general de Centres Públics (DGCP), la subdirectora de construccions, manteniment i equipament de Centres Públics, el responsable de planificació de Llocs Escolars i la directora dels Serveis Territorials de la Catalunya Central.
  • per part dels Ajuntaments de la zona; l'alcalde de L'Esquirol, l'alcalde de Rupit i Pruit via telefònica i l'alcalde de Tavertet, acompanyats de les regidores de Joventut i Educació i l'arquitecte encarregat del projecte.
  • per part de l'escola; membres de l'actual direcció del centre i membres del proper equip directiu.
  • per part de l'AFA; el president de l'associació i dos representants de la comissió Institut Escola "Estem Preparats".

En aquesta trobada es va poder explicar el projecte amb detall; l'Ajuntament va poder exposar el projecte d'ampliació i reforma de l'edifici i va acompanyar la delegació a una visita a tot l'entorn escolar, de lleure i esportiu de l'Esquirol. L'escola el seu Projecte Educatiu i l'AFA va poder exposar les seves actuacions, gestions i l'excel·lent implicació de totes les famílies en el dia a dia del centre. També es va mostrar el desacord durant aquest procés pel tracte rebut per part del Departament d'Educació i es van rebre les merescudes disculpes del DGCP.

El Departament de nou va comprovar la ferma cohesió de la comunitat educativa i la rigorositat amb la qual s'ha estat treballant des de fa 4 anys en el projecte d'Institut Escola al Collsacabra.

Des de l'Ajuntament, l'AFA i l'escola podem confirmar que aquest esforç i treball compartit i mantingut, finalment ha tingut el seu èxit. El director general dels Centres Públics, en nom del conseller, va confirmar que tenim un SÍ a l'Institut Escola pel curs 2023-2024 i que aquesta vegada és un SÍ definitiu, que quedarà plasmat en la signatura del conveni necessari entre l'Ajuntament de l'Esquirol i el Departament d'Educació entregat durant aquesta mateixa visita al consistori.

Volem demanar disculpes a totes les famílies de l'actual grup de 6è per tot l'enrenou que s'ha pogut ocasionar i agrair a la comissió "Institut Escola" i a la direcció del centre tota la feina feta fins ara.

Entenem que no poder començar el curs 2022-2023 no era el que molts desitjàvem, opció que malgrat ser el mateix Departament qui ens en va obrir la possibilitat, no ha pogut ser. El mateix DGCP va explicar que el Departament ha frenat les noves creacions per al 2022-2023 per motius de gestió i organització d'aquests, però que aquest model continua essent una aposta de present i de futur. El Departament té molt en compte l'afectació que pugui ocasionar a l'escola rural de Rupit o a l'Institut de referència actual de Roda de Ter l'obertura del nou Institut Escola a l'Esquirol. És per això, que s'aplicarà com a tot arreu, l'oferta de places en funció del padró municipal, mantenint l'escolarització al municipi on s'està empadronat amb l'excepcionalitat d'aquells casos que per motius laborals es sol·liciti el canvi de centre.