Rehabilitació del Camí Vell a Cabrera

Escales de Cabrera

L’Ajuntament de l’Esquirol ha iniciat dins l’Espai Natural del Collsacabra, les obres de la rehabilitació del camí vell de Cabrera des de Cantonigròs per Aiats. Una actuació que ha estat possible gràcies a l’atorgament de la subvenció convocada per el Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya per als espais naturals protegits de Catalunya.

El Camí Vell de Cabrera des de Cantonigròs és un camí històric, tradicional, públic, d’ús exclusiu per a vianants, que transcorre íntegrament dins els límits de l’EIN Collsacabra. Actualment el camí presenta greus afectacions degudes a l’erosió, les escorrenties d’aigua, la invasió de la vegetació i la manca de manteniment que dificulten el trànsit còmode i segur dels excursionistes. Aquestes dificultats comporten, al seu temps, que molt visitants optin per accedir al Santuari de Cabrera amb vehicle fins al Coll del Bram, generant una problemàtica important en un punt sensible a l’interior de l’espai natural protegit.

Per fer front a la situació, es durà a terme la reparació, millora, rehabilitació i reconstrucció del camí vell de Cabrera des de Cantonigròs i el condicionament d’un aparcament al coll de Bram.

La serra de Cabrera i el Santuari de Cabrera són un dels indrets emblemàtics i més freqüentats de l’Espai Natural del Collsacabra. Situat sobre un cingle de roca calcària a 1.297 m, Cabrera és un mirador superb amb una panoràmica de 360º sobre la Plana de Vic i la Garrotxa des d’on es poden observar indrets tan distants com el golf de Roses, el Bassegoda, el Canigó, el Puigmal, el Pedraforca, Rasos de Peguera, Montserrat, el Montseny, etc. L’actual santuari data del segle XVI, després que l’antic fou derruït per un terratrèmol al segle XV, i ofereix servei de restaurant i hostatgeria a l’antiga casa dels Ermitans durant els caps de setmana i festius.

L’accés al Santuari de Cabrera es pot fer únicament a peu ja que no hi ha camins transitables en vehicle fins al capdamunt del cingle. Tot i que hi ha diversos corriols i caminois que superen el cingle, el camí Vell de Cabrera és el de les Marrades, que comença al coll del Bram, malgrat que el més transitat actualment són les Escales de Cabrera que també comencen al coll del Bram.

Cantonigròs és el poble més proper al santuari i, per tant, el principal accés per la majoria de visitants. El camí a rehabilitat fins al Santuari de Cabrera enllaça Cantonigròs, el Pont de la Rotllada, la coma d’Aiats, el coll del Bram i el camí de les Marrades, al llarg d’un recorregut que transcorre pels hàbitats més representatius de l’espai natural protegit: les rouredes amb boix continentals, les fagedes obagues i els penya-segats calcaris.

Els objectius de l’actuació són:

•      Facilitar i promoure el coneixement de l’Espai Natural de Collsacabra i els seus valors a través de la millora d’un dels seus itineraris emblemàtics Cal recuperar i revalorar un element del patrimoni cultural i tradicional com el camí històric de Cabrera, la pujada al Santuari, estretament associat a l’entorn natural i a les activitats humanes respectuoses amb el medi.

•   Millorar l’accessibilitat a peu a l’Espai Natural de Collsacabra des del poble de Cantonigròs de manera harmònica amb el paisatge, recuperant el camí històric de Cabrera mitjançant tècniques tradicionals i materials sostenibles i durables. I així, incidir positivament a millorar l’estat de conservació dels hábitats d’espècies protegides i d’interès comunitari de l’espai.

•      Reduir el trànsit i presència de vehicles a l’espai natural protegit i ordenar el seu estacionament en un punt de màxima afluència com és el coll del Bram, mitjançant l’adequació d’un aparcament integrat a l’entorn. S’ordena d’aquesta manera els usos públics i es facilita la visita i descoberta de l’espai natural protegit.

•    Fomentar la conservació, respecte i validesa de les tècniques constructives tradicionals amb pedra seca aplicades a la recuperació de camins i senders per a vianants.

La proposta tècnica consensuada pretén recuperar, rehabilitar i restaurar el camí històric tradicional de Cabrera des de Cantonigròs amb un conjunt d’ actuacions distribuïdes al llarg del recorregut del camí, cadascuna d’elles adaptades a la problemàtica i característiques del punt concret però amb un denominador comú com és l’ús de tècniques tradicionals i materials sostenibles i integrats a l’entorn.

La importància dels camins tradicionals, els beneficis de la seva recuperació i les tècniques i criteris per a la rehabilitació dels seus elements constructius han estat descrits i posats en valor en dos llibres que han servit per definir la proposta tècnica i la tipologia d’actuacions: “El llibre dels camins” de Rafel López-Monné i Xavier Campillo i “Manual per la recuperació de camins tradicionals” de Jordi Tutusaus, ambdós editats per Arola Editors.

El camí d’Aiats

El camí vell de Cabrera és el principal accés a la serra d’Aiats i la serra de Cabrera. Es desbrossa la totalitat del recorregut del camí i s’instal·la feixina en algún punt. Es contrueixen trenca aigües de pedra natural de l’entorn a intervals regulars i s’adequa de graons de pedra natural per superar els trams amb el ferm més deteriorat.

Aparcament del coll del Bram

El coll del Bram és el punt més proper al Santuari de Cabrera accessible amb vehicle i, per tant, l’indret on s’acumulen més cotxes els caps de setmana i dies festius amb les corresponents afectacions i problemàtiques. S’adequa l’àrea d’aparcament de 200 m2 com la que es va arranjar a Sant Julià de Cabrera: s’explana, es regularitza i es compacta els vorals de la pista per adequar diverses places d’aparcament i es construiex un mur de pedra per delimitar l’àrea d’aparcament, s’instal·la una barana de fusta al perimetre, i s’acompanya l’espai amb senyalització.

Les Marrades de Cabrera

Les Marrades de Cabrera són un excel·lent exemple d’un camí tradicional de pedra seca construït a partir de marges i empedrats. Malauradament, però, fa uns anys el camí va quedar totalment alterat i desvirtuat per una actuació de consolidació de l’empedrat amb ciment. Actualment és necessari dur a terme noves actuacions de restauració de l’empedrat, graons i trencaaigües però el ciment en dificulta i limita l’execució. Per tal d’afavorir l’ús del camí de les Marrades com a alternativa a les escales es recupera el camí inicial d’aquest i s’intervé en tot el tram fins dalt el Santuari. Es reparen trenca aigües de pedra natural i s’adequen graons de pedra natural per superar els trams amb el ferm més deteriorat. També s’actua sanejant i netejant l’empedrat de les Marrades per fer visible i revalorar l’estructura antiga de pedra seca del camí.

Les Escales de Cabrera

El principal accés al Santuari de Cabrera són les 280 escales de Cabrera, un camí de 300 m. construït sobre la roca que transcorre pel penyal del vessant sud del cingle des del coll de Bram fins al Pla de Cabrera.

Es reparen els 245 m. de barana de protecció de les escales. L’actual barana està formada per pilars fets amb angle d’acer de 5 cm i dos travessers de tub d’acer de 1,5 cm. Es  substiteix el tub massís superior per un perfil angular soldat, que millori la solidesa i l’ergonomia de la barana. També s’incorporen alguns peus intermitjos en aquells trams que sigui necessari per millorar-ne l’estabilitat i el traçat. L’acabat superficial del metall s’uniformitza per millorar-ne la durabilitat i la integració en l’entorn. També es reparen diversos trams d’escales deteriorades i es neteja de vegetació invasiva.

Les marrades de Cabrera