PROMOCIÓ DE LES INSTAL·LACIONS D'AUTOCONSUM AMB ENERGIA FOTOVOLTAICA EN EL MUNICIPI

En el Ple del passat mes d'octubre es va aprovar per majoria absoluta, amb els vots favorables dels set regidors presents d'AUD-ERC i el vot en contra del regidor present de JxCat, l'ordenança municipal per a la promoció de les instal·lacions d'autoconsum amb energia fotovoltaica en el municipi.

Aquesta Ordenança estableix una regulació municipal que incentiva la implantació de les instal·lacions d'autoconsum amb energia solar fotovoltaica en l'àmbit municipal i permet el desenvolupament de la generació elèctrica distribuïda en tot el territori, tot transformant a la vegada el model econòmic relacionat amb la generació elèctrica cap a un de més sostenible i ecològic.

Amb l'objectiu de reduir el nivell d'emissions de CO2. la bonificació per a la millora de l'eficiència energètica en els habitatges o locals és una de les mesures que el govern municipal, compromès amb la lluita contra el canvi climàtic, vol aplicar per iniciar la transició energètica cap a les energies renovables que afavoreixin un model més sostenible i ecològic.

El Grup Intergovernamental d'Experts en Canvi Climàtic (IPCC) ha publicat cinc informes que confirmen l'evidència dels canvis en el clima i la seva correlació directa amb l'activitat humana. Es conclou que l'origen de l'escalfament global i del conseqüent canvi climàtic, avui ja inqüestionable, és fonamentalment antròpic, amb un rang de probabilitats superior al 95%. La seva causa principal és, essencialment, les emissions de gasos amb efecte hivernacle (GEH) provocats per l'ús de combustibles fòssils i el canvi en els usos del sòl i l'agricultura.

El municipi de l'Esquirol està compromès amb la lluita contra el canvi climàtic i en l'endegament definitiu per poder afrontar la transició energètica, suposant un dels reptes actuals més importants que qualsevol societat ha d'afrontar i que exigirà una transformació profunda dels actuals models energètics i un compromís ferm i sòlid per part de la ciutadania.

La Llei 16/2017, de l'1 d'agost, del canvi climàtic determina que les mesures que s'adoptin en matèria d'energia han d'anar encaminades a la transició energètica cap a un model cent per cent renovable, desnuclearitzat i descarbonitzat, neutre en emissions de gasos amb efecte d'hivernacle, que redueixi la vulnerabilitat del sistema energètic català i garanteixi el dret a l'accés a l'energia com a bé comú, i concretament han d'anar encaminades, entre altres objectius a impulsar un model energètic en què el consum de combustibles fòssils tendeixi a ser nul, per tal que el 2030 es pugui assolir el 50% de participació de les energies renovables en el sistema elèctric català per a poder arribar al 100% de renovables el 2050.

L'energia solar fotovoltaica és, sens dubte, una de les principals tecnologies que contribuirà significativament al desenvolupament d'aquest nou model, en termes d'incrementar l'eficiència energètica i facilitar la integració d'energies renovables en el sistema elèctric, de reduir les emissions contaminants, de reduir l'alta dependència energètica de Catalunya i, en darrer lloc però no menys important, democratitzar el model energètic.

La Llei 16/2017, d'11 d'agost, de canvi climàtic reconeix a l'article 3.2 que els ens locals són corresponsables en l'assoliment de les finalitats identificades i, paral·lelament, afirma l'article 19 la necessitat d'adoptar mesures de caràcter normatiu que afavoreixin l'autoconsum energètic a partir d'energies renovables.

Enllaç a les ordenances