MOCIÓ AMB MOTIU DEL PRIMER ANIVERSARI DE L’1 D’OCTUBRE

Urna 1 O

Convocatòria de Ple el dia 1 d’octubre a les 19:00 h. a la Sala de Plens de l’Ajuntament de L’Esquirol.

La data de l’1 d’octubre de 2017 perviurà per sempre en la memòria col·lectiva d’aquest país. Un any després i en el seu primer aniversari, commemorem una fita històrica d’exercici democràtic i de defensa democràtica del dret d’autodeterminació dels pobles, per tal que els ciutadans poguessin decidir lliurament el seu futur.

Més de dos milions de persones van decidir participar activament en el referèndum, malgrat els intents previs d’atemorir a la població per part del govern espanyol i a través dels seus braços judicials i policials. Dos milions de conciutadans i conciutadanes van defensar els col·legis electorals, dormint-hi el dia abans i també defensant les urnes i les paperetes davant dels atacs desproporcionats i bestials de la policia espanyola. Les forces de seguretat espanyoles van ferir a més de 1.000 veïns i veïnes i van carregar violenta i desproporcionalment contra un poble pacífic que defensava la democràcia i el dret a votar. L’estat espanyol, lluny d’intentar buscar una solució acordada i pactada amb el govern català per tal que el poble de Catalunya pogués votar, tal i com es reclamava des del govern de la Generalitat, va decidir emprar la violència, la intolerància i la brutalitat com a resposta a una demanda de més i millor democràcia.

Van ser molts els ciutadans que van rebre cops i garrotades per part de la policia, i la guàrdia civil, i que van defensar a ultrança que es pogués seguir votant. Avui és necessari recordar aquests fets i reivindicar la fortalesa, tenacitat i resiliència dels ciutadans i ciutadanes d’aquest país que van plantar cara a la repressió i van posar en evidència davant la comunitat internacional a un estat incapaç de transitar davant d’una demanda democràtica.

El dia 3 d’octubre el poble català, d’una manera molt tranversal, va sortir al carrer com a acte de rebuig a la violència policial i per demandar, de nou, la llibertat per poder decidir el nostre futur com a poble. Aquest dia, el 3 d’octubre, és també una diada rellevant que mostra el denominador comú de la immensa majoria del poble català: tenim dret a decidir.

Però malgrat aquesta transversalitat majoritària en el si de la nostra societat a favor del dret a decidir, i les reiterades crides al diàleg, l’estat espanyol va seguir exercint un paper de repressió empresonant als líders de l’ANC i Òmnium, Jordi Sánchez i Jordi Cuixart, aplicant l’article 155 de manera arbitrària i il·legítima, desmantellant la sobirania popular, i posteriorment empresonant a diversos líders polítics, que encara avui són a la presó: el Vicepresident Oriol Junqueras, la Presidenta Carme Forcadell, els Consellers Jordi Turull, Joaquim Forn, Raül Romeva, Josep Rull i Dolors Bassa, i forçant l’exili del President Carles Puigdemont, els Consellers Lluís Puig, Meritxell Serret, Toni Comín, Clara Ponsatí, i de Marta Rovira i Anna Gabriel.

Ells, el govern de Catalunya, juntament amb els ciutadans, van fer possible el referèndum de l’1 d’octubre, i van anteposar l’interès general i del país a qualsevol altre. Van corre un risc alt i n’han pagat un preu molt dur i injust: la presó o l’exili. Avui, indubtablement, el nostre pensament és amb ells i tornem a reclamar el seu immediat alliberament. Llibertat presos polítics i exiliats!

Per tots aquests motius, l’Ajuntament de l’Esquirol proposa l’adopció dels següents acords:

PRIMER.- Reivindicar i agrair a totes aquelles persones que van fer possible el referèndum d’autodeterminació del passat 1 d’octubre, malgrat les amenaces, l’ús il·legítim de la violència i la brutalitat policial per part del govern espanyol.
SEGON.- Reiterar la inapel·lable necessitat que el govern de l’estat espanyol s’assenti a negociar un referèndum acordat i a acceptar el resultat democràtic que s’obtingui del plebiscit. Sense descartar altres opcions o sistemes proposats que puguin fer-ho possible.
TERCER.- Exigir la llibertat immediata i incondicional dels presos i preses polítics i el retorn dels exiliats. 
QUART.- Donar trasllat d’aquesta moció als grups parlamentaris del Parlament de Catalunya, al govern de la Generalitat, als grups parlamentaris del Congrés dels Diputats , als grups parlamentaris del Parlament Europeu i a l’Oficina de l’Alt Comissionat de l’ONU per als Drets Humans (ACNUDH).