L’accés a La Foradada de Cantonigròs serà limitat i de pagament

Fotografia d'Emili Vilamala

L’Ajuntament de l’Esquirol implantarà una Eco Taxa de 2€ per persona per accedir a La Foradada de Cantonigròs i en limitarà l’aforament circular a 50 persones durant els mesos i dies de més afluència a partir de la Setmana Santa de l’any que ve. L’accés serà gratuït pels veïns empadronats al municipi.

Aquestes mesures han de servir per tallar de soca-rel la massificació al gorg, conscienciar al visitant sobre l’impacte de l’empremta humana al medi natural, impulsar una actitud mimètica d’aquest sobre el paisatge i la seva fauna i flora, i millorar l’experiència de la visita. Amb aquesta nova gestió de l’espai i l’eco taxa, que s’hi invertirà íntegrament per millorar-ne l’accessibilitat, la senyalització i la neteja, es pretén també millorar la convivència i reduir el comportament incívic dels seus visitants cap als propis visitants, els veïns i l’entorn urbà mes proper.

Per ajudar a prendre aquesta decisió, l’Ajuntament, durant el mes d’agost ha recollit informació i l’opinió del visitant a través d’una enquesta feta a l’entrada del camí de La Foradada. Enquesta que també ha servit per precisar el nombre de visitants que hi ha accedit. Amb les dades extretes es confirma que com en d’altres espais naturals del país, concretament en els gorgs, l’afluència de visitants s’ha multiplicat en els darrers anys provocant una alteració del medi natural i alhora uns problemes de convivència entre els propis visitants i els veïns de l’entorn.

La difusió de les imatges de La Foradada a través de les xarxes socials i els mitjans de comunicació ha contribuït  a que aquest indret es massifiqués, provocant aleshores, que el visitant no pugui gaudir de l’experiència de caminar en aquest espai natural extraordinari. Les abundants pluges d’aquest any han provocat que el cabal d’aigua a la riera de la Gorga sigui permanent durant l’estiu i que per tant, els diferents gorgs i salts de la riera sempre hagin estat exhuberants i plens d’aigua. Per arribar a La Foradada des de Cantonigròs hi ha un camí d’aproximadament 1 km.  que es converteix en un sender estret amb cert desnivell i dificultat, en el seu últim tram. La durada de l’excursió des de Cantonigròs fins al gorg és de 30 minuts i per tornar són necessaris 40 minuts.

Al control de pas a Cantonigròs s’hi han realitzat 1.055 enquestes als grups de visitants, durant els 13 dies de més afluència del mes d’agost (divendres, dissabtes, diumenges i festius), que representen 3.490 persones en total i que suposen una mitjana de 268 visitants diaris entre les 10 del mati i les 6 de la tarda. La majoria de visitants provenen de l’àrea metropolitana de Barcelona i la comarca d’Osona. També s’han registrat visites d’Estats Units, Bèlgica, Alemanya, Holanda, Brasil, Anglaterra, Polònia, Rússia, Xile; i també de Múrcia, València, Madrid, Lleó, Còrdova, etc.

Per arribar a La Foradada, el 90% de visitants hi han vingut amb cotxe, el 4% amb autocaravana, el 3% a peu i la resta amb moto i bicicleta. Gairebé el 70% és el primer cop que l’ha visitat, dada que confirma el “boom” de visites d’enguany, i el 74% considera que l’accés està ben senyalitzat. L’excursió a La Foradada per Cantonigròs és curta; el 90% dels enquestats consideren que van ben equipats per anar-hi i només el 10% creu que no hi va perquè no porta el calçat adequat. El 21% dels visitants han vingut acompanyats amb gossos, molts dels quals deslligats, fet molest que els enquestats han traslladat com a comentari al final de l’enquesta.

Per conèixer l’impacte dels visitants sobre els comerços i la restauració, els resultats de l’enquesta mostren que, abans o després de visitar La Foradada, el 52% d’aquests han estat a Cantonigròs, i d’aquests el 68% hi han fet algun àpat i el 13% alguna compra, una dada que l’Ajuntament considera bona però que cal augmentar. La Foradada és un lloc d’interès natural pel salt d’aigua, el gorg i el forat a la roca que li dona el nom; en aquest lloc també hi havia enclavat un molí del qual se’n conserven algunes restes, només el 15% dels visitants enquestats en tenien coneixement.

Finalment, les preguntes que van estretament lligades a la decisió que ha pres l’Ajuntament per poder mantenir La Foradada en un espai natural digne de ser visitat, tenen les respostes següents: el 59% dels visitants troben acceptable haver de pagar per accedir a aquests tipus d’espais naturals; el 76% dels visitants limitaria l’aforament a La Foradada.