Jornada-taller: "Cal pagar per accedir a la natura? La regulació i gestió de l’accés massiu als espais naturals"

Divendres, 16 de novembre de 2018, a la Sala de Plens de l'Ajuntament de l'Esquirol (Osona)

El Grup de Recerca Consolidat d'Anàlisi Territorial i Desenvolupament Regional (ANTERRIT) del Departament de Geografia de la Universitat de Barcelona i l'Ajuntament de l'Esquirol, organitzen la segona jornada-taller al voltant dels entorns rurals i de muntanya. La bona acollida de la primera jornada organitzada el març de l'any passat sota el nom d'"Esdeveniments esportius i recreatius, territori i turisme en arees d'interior i de muntanya" ha donat peu a la convocatòria d'aquesta segona jornada.

Com s'ha de gestionar l'accés massiu al medi natural i als paratges singulars? Caldrà pagar per arribar-hi? Com i de quina manera cal fer-ho? En els últims anys, a Catalunya, hi ha un debat sobre la híper-freqüentació de determinats espais (naturals i/o culturals) i l'ús que la ciutadania fa dels mateixos. Parlem d'indrets singulars (protegits o sense protegir, amb òrgans de gestió o sense) que registren un nombre tan alt de visites que acaben afectant les dinàmiques naturals del mateix espai, provoquen conflictes entre els seus usuaris i moltes vegades interfereixen la vida de les societats locals. En el moment present diversos ens gestors i responsables d'aquests espais han promogut reglaments i ordenances per tal de regular-ne l'accés i promoure'n un ús sostenible.

L'objectiu de la jornada és aprofundir en els impactes i conflictes que genera l'ús públic massiu d'alguns d'aquests espais i conèixer de primera mà els instruments i mecanismes d'intervenció que s'han adoptat o es volen adoptar per a solucionar-ho, mitjançant el coneixement de diverses experiències. Durant la primera part de la jornada s'analitzaran les causes del problema i, a la segona part (taula rodona) s'explicaran i es valoraran diverses experiències de regulació.

La sessió s'adreça a acadèmics, tècnics, estudiants, càrrecs electes i públic en general, interessats en la gestió de l'ús públic dels espais naturals.

Programa:

09:30 h. Benvinguda: Il·lm. Sr. Àlex Montanyà, alcalde de l'Esquirol i conseller delegat de Turisme del Consell Comarcal d'Osona. Dr. Jaume Font, Investigador principal del Grup de Recerca Consolidat d'Anàlisi Territorial i Desenvolupament Regional (ANTERRIT) de la Universitat de Barcelona.

09:45 h. Introducció ponències marc, per Josep Coma (UB- Grup Anterrit). Mercè Colom (CETT-UB): El paper de les TIC i les xarxes socials. La fi dels llocs secrets. Ester Nogué (EUHT Sant Pol-UdG): Espais naturals. De l'ús a l'abús.

11:30 h. Taula rodona, sobre experiències de regulació d'accés a espais singulars. Modera: Dra. Dolores Sánchez Aguilera (UB- Grup Anterrit)

• Perquè cal regular l'accés a la Foradada?, a càrrec d'Àlex Montanyà, Alcalde de l'Esquirol i conseller delegat de Turisme del Consell Comarcal d'Osona.

• El Torrent de la Cabana, a càrrec de Joan Manso, alcalde de Campdevànol i president del Consell Comarcal del Ripollès.

• La Riera de Merlès, a càrrec de Carles Vico, geògraf i tècnic del Consell Comarcal del Berguedà.

• L'accés al parc natural del Montseny, a càrrec d'Elisabet Ros, tècnica d'ús públic del Parc Natural del Montseny, Diputació de Barcelona.

• La recuperació paisatgística i control de l'estacionament a la platja del Castell de Palamós, a càrrec de Josep Vilanova, cap de l'Àrea de Medi Ambient de l'Ajuntament de Palamós.

13:30 h. Debat.

13:45 h. Cloenda i conclusions, a càrrec del Dr. Francisco López Palomeque (UB- Grup Anterrit).

16:00 h. Recorregut per Rupit, i breu explicació sobre la gestió de l'estacionament públic i els visitants a càrrec de Sebastià Juanola (Exalcalde de Rupit i Pruit).

Descarregueu-vos el grograma clicant l'arxiu d'aquí sota.

Adjunt noticia: PDF icon Download jornada_esquirol_acces_natura_20181116.pdf (1.02 MB)