JARDINERS DEL POBLE EN COL·LABORACIÓ AMB L'AJUNTAMENT INICIEN UNA PROPOSTA PER FOMENTAR UNA JARDINERIA MÉS DIVERSA I SOSTENIBLE

"Espais florits espais vius" és una iniciativa per a mantenir reserves de vegetació en espais públics que puguin créixer sense cap o amb un mínim d'intervenció durant els períodes de floració i fructificació, que en la majoria dels casos serà fins a l'estiu quan les plantes s'assequen o el fruit ja està madur i a punt per a ser propagat.

La primavera mediterrània és extraordinària i curta. Les plantes, aprofitant les temperatures suaus i l'augment de les pluges abans no arribi la sequedat estival i les calorades, despleguen un arsenal d'estratègies per a assegurar-se al màxim el futur de l'espècie. Ho fan a través dels fruits que han madurat en la pol·linització de les flors. Flors de tots colors, formes, olors i gustos per a atraure el major nombre possible d'insectes. Un festival de vida!

Els marges, vorals i altres espais d'herbassars són de gran interès per diverses raons i sobretot durant la primavera. En aquests espais, podem trobar una gran varietat de plantes silvestres que floreixen durant aquesta època de l'any, creant un mosaic de colors i textures que enriqueixen el paisatge. Moltes d'aquestes plantes són essencials per a la supervivència d'insectes pol·linitzadors com abelles, papallones i altres insectes beneficiosos, ja que proporcionen aliment i hàbitat per a aquestes espècies. A més, la diversitat de plantes i insectes proporciona un control de plagues i malalties més eficient que qualsevol pesticida i ens ofereix una mostra de plantes adaptades al clima i a la pluviometria de la zona a tenir en compte.

Els promotors de la iniciativa són un grup de jardiners (del poble) que han vist en aquesta etapa de sequera l'oportunitat de replantejar el model de jardineria i paisatgisme. Creuen que és important ampliar la mirada del jardí i l'espai urbà socialment acceptat, revisar la necessitat d'algunes pràctiques i treballar en un cànon estètic que a més de ser bell posi l'enfoc en la biodiversitat, la sostenibilitat i la salut ambiental.

L'Ajuntament col·labora en aquesta iniciativa a la Pollancreda, una zona verda municipal àmplia, que és on s'ha iniciat i s'ha posat de manifest aquesta proposta. Al llarg de les pròximes setmanes s'intervindrà en altres espais verds municipals tant de l'Esquirol, Cantonigròs i Sant Martí Sescorts.

"Desitgem que pugueu gaudir de les meravelles que ens ofereix aquest entorn tal i com ho fem nosaltres."

David Riera
Àlex Pérez
Edu Capdevila

*Quan diem "florits" no ens estem referint a espais permanentment en flor, si no a espais on hi ha plantes de diferents espècies que van alternant floracions (i n'hi haurà de més llargues i n'hi haurà de més curtes)