Distintiu "Biosphere". L'Ajuntament de l'Esquirol (l'Esquirol, Cantonigròs, Sant Martí Sescorts, Sant Julià de Cabrera) consolida l'aposta per a la qualitat i la sostenibilitat turística al municipi.

  • L'Ajuntament i altres 45 empreses, administracions i destinacions reben el distintiu del "Compromís per a la Sostenibilitat Turística Destinació Barcelona Biosphere" a Osona.
  • El sector turístic continua amb la seva aposta cap a models de negoci sostenibles i respectuosos amb l'entorn, accentuat pel context post-COVID.
  • 31 empreses incorporen la distinció Safe Travels que estableix protocols per a un viatge segur.

El dimecres 26 de maig, a la Casa Rural el Teixell a Olost, s'ha portat a terme l'acte d'entrega de distintius del Compromís per a la Sostenibilitat Turística Destinació Barcelona Biosphere a un total de 46 agents turístics de la comarca. Entre els quals hi ha 6 destinacions, 6 allotjaments turístics (Hotels, hostals, pensions, albergs i apartaments turístics), 1 càmping, 2 allotjaments rurals, 8 Oficines de turisme, 2 agències de viatges, 10 museus i/o centre d'interpretació, 2 organitzadors d'experiències, guies turístics, 3 comerços i 3 agents que ofereixen altres serveis.

L'acte ha comptat amb la participació del conseller delegat de Turisme del Consell Comarcal d'Osona i alcalde de l'Esquirol Alex Montanyà, el president del Consorci Lluçanès Marc Sucarrats, l'alcalde d'Olost Josep Maria Freixenet i Montserrat Boix gerent de l'allotjament Rural el Teixell.

Sílvia Grau, regidora de Promoció Econòmica i Turisme de l'Ajuntament que ha recollit el segell ha estat treballant conjuntament amb tot el personal del consistori per aconseguir la distinció. El procés per aconseguir el distintiu ha estat laboriós, ja que els requisits són exigents i els criteris a avaluar són molts. Factors com la gestió de l'enllumenat públic, el manteniment de les instal·lacions municipals (productes de neteja respectuosos amb el medi ambient, la gestió de l'aigua, el consum de material fungible en les oficines municipals, etc.), els projectes pedagògics a través de l'escola, la sensibilització de la reutilització a través dels comerços, fomentar el respecte de l'entorn als visitants; i també les activitats pel foment dels hàbits saludables també han estat valorats. Una vegada aconseguit l'objectiu, el compromís no és només mantenir, sinó aconseguir millor resultats en els pròxims mesos, donat que es tracta d'un treball conjunt entre administració pública, veïns i visitants, a mitjà i llarg termini.

Aquest distintiu s'implementa a Osona des que va néixer el 2017. El "Biosphere, turisme responsable" és un programa a escala mundial de qualitat i sostenibilitat turística que, a la comarca d'Osona està impulsat i coordinat conjuntament pel Consell Comarcal, Osona Turisme i la Diputació de Barcelona.

El distintiu és atorgat per l'Institut de Turisme Responsable, un organisme vinculat a la UNESCO i soci de l'Organització mundial del Turisme. Es tracta d'una certificació pionera, basada en els 17 objectius de Desenvolupament Sostenible de les Nacions Unides integrats en l'Agenda 2030.

El segell Biosphere és un distintiu voluntari i independent que suposa una garantia per als visitants en matèria de qualitat i protecció de l'entorn natural, el patrimoni cultural i el desenvolupament local de la destinació.

En el marc del programa Biosphere, turisme responsable es treballa perquè la gestió de l'empresa en l'àmbit intern sigui òptima, sostenible i eficient mitjançant l'assessorament personalitzat d'experts i la implementació de manuals de bones pràctiques en referència als àmbits següents:

  1. Gestió sostenible
  2. Conservació i millora del patrimoni cultural
  3. Conservació ambiental
  4. Desenvolupament econòmic i social
  5. Qualitat i seguretat
  6. Implicació del client

El conseller delegat Àlex Montanyà, destaca l'aposta d'Osona pel turisme responsable, respectuosa amb el canvi climàtic, el medi ambient, la cultura i el retorn social i econòmic en línia amb els 17 (ODS) objectius de desenvolupament sostenible de l'Agenda 2030 de les Nacions Unides. Destacar la gestió sostenible, la qualitat i seguretat en la destinació, el desenvolupament social i econòmic del territori i sobretot la importància de la implicació del turista en el context d'Osona per tal de garantir i mantenir aquests valors d'autenticitat de la comarca. A acabat posant a disposició Osona Turisme en tot el suport a les empreses i també administracions per continuar fent camí conjuntament cap a la sostenibilitat.

El president Marc Sucarrats suma el Consorci del Lluçanès a l'aposta per la sostenibilitat, donar a conèixer la vida i la tradició de la zona, el comerç i la gastronomia, la tranquil·litat, un turisme que gaudeixi, però que el respecti tant al territori com a la seva gent, evitant la massificació però treballant de forma incansable com un destí turístic i fer camí.

L'alcalde Josep Maria Freixenet per la seva banda, remarca la importància patrimonial del territori i la vida rural amb la preservació de les masies, fent valdre el fet de generar activitat, portar a terme accions de desenvolupament de les poblacions rurals amb l'objectiu no de ser el jardí de l'àrea metropolitana de Barcelona, sinó com a municipis amb vida on el turisme complementa la vida rural i la pagesia, una vida rural desenvolupada fugint de l'estancament romàntic del segle 19.

Finalment Montserrat Boix ha repassat els orígens de l'allotjament, des d'una casa mig enrunada en una ubicació idíl·lica fins a l'allotjament de turisme rural consolidat que és ara, així ella es va endinsar al món del turisme una feina sacrificada, manteniment, neteja, interiors, exteriors... però que té la seva recompensa. Amb relació a la seva aposta des de sempre pels distintius de qualitat turística des del SICTED fins ara amb el Biospher en destaca el valor de poder professionalitzar-se constantment i millorant en línia amb la sostenibilitat el servei pels turistes, amb millores com l'aprofitament de l'aigua, el reciclatge, el valorar la flora i fauna local... un treball educatiu cap al turista, que afavoreix també la vida rural.

L'obtenció d'aquest distintiu es fa després d'un procés rigorós per part dels agents en el que complementen un seguit de documentacions responent requisits de sostenibilitat, així com l'assoliment d'un mínim de 3 accions de sostenibilitat i l'assistència a 2 formacions relacionades en algun dels aspectes de la sostenibilitat climàtica, ambiental, cultural o econòmica relacionada amb la comarca.

Cal destacar la incorporació de noves mesures que fan referència a la seguretat sanitària establint protocols reconeguts pel segell Safe Travels del World Travel & Tourism Council. 31 dels agents turístics de la comarca obtenen també el distintiu Safe Travels a partir del Consorci Turisme de Barcelona. Aquest segell és el primer homologat a escala mundial i permet reconèixer a qualsevol país del món les empreses, entitats i destinacions que duguin a terme accions de prevenció i higiene contra la COVID-19, amb l'objectiu de generar espais segurs per als viatgers.

El Compromís per a la Sostenibilitat Turística Destinació Barcelona Biosphere respon tant a la voluntat de promoure un turisme sostenible i responsable a la comarca com a destinació turística tant per part dels agents turístics, responent també als desitjos dels residents i visitants de poder viatjar respectant al màxim l’entorn.