Deu anys de Voluntariat Jove! “Un sentit de pertinença”

Durant el mes de juliol s'ha portat a terme el Voluntariat Jove 2024, adreçat als joves dels pobles del Collsacabra d'entre 12 i 17 anys. Aquest, sota el nom "Un retorn al Collsacabra" ha buscat la connexió del jovent amb l'entorn natural, el patrimoni històric i les habitants del territori.

Aquesta iniciativa de l’Ajuntament de l’Esquirol es va posar en marxa l'any 2014 i deu anys després, donada la bona acceptació entre els joves i famílies, s'han ampliat les places fins a 40 joves i augmentat els dies d'activitats. Quatre monitores/s i una coordinadora han dirigit i acompanyat els joves durant aquest nou voluntariat. A través de les activitats i tasques acomplertes s'han ofert recursos als joves relacionats amb l'acció mediambiental i amb l'acció social i comunitària; al mateix temps que s'oferien serveis al municipi.

Durant les quatre setmanes de Voluntariat, s'ha treballat conjuntament amb la residència de la Santa Creu de l'Esquirol i amb la llar d'infants municipal, s'ha col·laborat en la neteja de les basses dels horts socials i s'ha participat en la setmana inter generacional organitzada conjuntament amb l'Espai Activa't, la residència i l'àrea de Serveis Socials del consistori.

D'altra banda, també s'han dut a terme tallers específics com el taller de caixes niu; el taller de pirogravat, l'activitat d'orientació; la pintura mural, amb l'ajuda de l'artista local Laia Sauret; i el taller de paper reciclat, en col·laboració amb la fundació Tapís.

“Un sentit de pertinença”

El grup de joves del Voluntariat 2024, amb l’ajuda de l’artista local Laia Sauret, hem plasmat un mural que rep el títol “Sentit de pertinença”.

Amb aquest mural, el grup de joves hem volgut transmetre què implica per a tots nosaltres el fet de pertànyer a l’Esquirol. Ser i sentir-nos de l’Esquirol va més enllà de viure en el municipi. Tal com hem intentat transmetre a través del mural, per a nosaltres, pertànyer a l’Esquirol vol dir formar part d’un entorn natural, un paisatge, una comunitat, unes tradicions...

En el mural, podem veure com un grup de persones, d’edats diverses, es relacionen en un entorn natural ple d'arbres i flors. Amb aquests elements es pretén donar protagonisme a la diversitat i a la natura que defineixen el Collsacabra. També es poden observar elements relacionats amb l’esport, com ara una pilota, l’escut del Corcó i un nen amb bicicleta. D’una manera més subtil, hi podem trobar trets de Festa Major, ja que aquesta és una setmana molt important per a la majoria de joves del poble.

Al centre del mural, com a personatge principal, hi ha un esquirol. Als seus peus, s’hi troba una escala a través de la qual algunes persones el conviden a baixar. Això defineix clarament el sentit de col·lectiu, de poble i germanor.

Finalment, tota la imatge queda envoltada d'un fil vermell que uneix els diferents elements del mural i, a la vegada, teixeix una xarxa amb la resta de murals que ha realitzat la Laia Sauret per tot Catalunya.

Esperem que aquest regal, que hem aportat els joves al poble, arribi als vostres cors igual que ens ha arribat a nosaltres el fet de realitzar-lo.

Així, doncs, d'aquesta paret, volem fer-ne un altaveu amb un missatge clar de comunitat, que es pugui estendre a la resta de pobles i ciutats!

Voluntariat Jove 2024
Laia Sauret

Com a cloenda, i sense deixar enrere la mirada mediambiental i comunitària, s'ha anat d'excursió una nit a Cabrera on s'ha descobert el Santuari de Cabrera i el paisatge a vista d’ocell de tot l'entorn del Cabrerès/Collsacabra i, al mateix temps, s'ha col·laborat amb activitats com la construcció de bancs i rètols i la neteja de camins.