Desplegament d’informadors ambientals al Collsacabra durant la Setmana Santa

Els pròxims dies 15,16 i 17 d'abril de Setmana Santa s'activa de nou un grup d'informadors ambientals a les principals carreteres d'accés als pobles i espais naturals del Collsacabra per acompanyar els visitants que durant aquests dies visiten i gaudeixen de les singularitats del Collsacabra i el Cabrerès.

Amb el suport del Servei Català de Trànsit, els Agents Rurals i els Mossos d'Esquadra, i tenint en compte el desplegament satisfactori de l'any 2021 elaborat com a prova pilot, enguany de nou, els ajuntaments del Collsacabra, l'Esquirol, Rupit i Pruit i Tavertet despleguen aquesta xarxa d'informadors millorant i ampliant el dispositiu de l'any passat, també utilitzant les noves tecnologies que permetran en temps real informar puntualment al visitant de les capacitats d'aparcaments dels pobles i espais naturals.

Aquest desplegament es degut al volum desmesurat de visitants que estava sobrepassant ja en època prepandèmica la capacitat d'acollida física i psicològica d'alguns dels paratges més representatius de Tavertet, Rupit i Pruit, Cantonigròs i l'Esquirol, generant escenaris poc o gens desitjables pel que fa a seguretat ciutadana o satisfacció del visitant, així com de preservació del benestar de la població resident i dels valors naturals i paisatgístics del territori.

Situacions com aquestes són del tot contraproduents pel projecte de present i futur del territori on l'ecoturisme i la voluntat d'acollida hi representa un dels pilars fonamentals. Els paisatges que configuren la identitat intrínseca del Collsacabra i Cabrerès així com la població resident han rebut i reben circumstàncies com aquestes com una pressió innecessària i no gens pròspera, fet que accentua la necessitat de vetllar per un model d'ecoturisme propi que representi els valors reals i desitjats del territori.

Amb vista a evitar situacions similars els ajuntaments del Collsacabra s'han posat d'acord per establir una millor comunicació orientada a informar i prevenir, junt amb un sistema dissuasiu de visitants quan s'escaigui i amb una rellevància espacial a la sensibilització, per tal de promoure millors i singulars experiències més focalitzades en la qualitat que en la quantitat, tant naturalístiques com culturals i gastronòmiques, conciliant el gaudi i l'ús públic del territori amb la preservació dels valors naturals del Collsacabra i el benestar dels veïns.

El dispositiu s'activa al Collsacabra els dies 15,16 i 17 d'abril i durant les 10 del matí a les 3 de la tarda. Les tres alcaldies dels pobles de l'Esquirol, Tavertet i Rupit i Pruit es van reunir amb el director del Servei Català de Trànsit, el cap dels Mossos d'Esquadra de la comissaria de Vic i el cap dels Agents Rurals, per tal de consensuar la proposta de desplegament en efectius, infraestructura, i localitzacions fixes i dinàmiques d'atenció als visitants. En cap cas els informadors prohibiran l'accés als pobles i espais naturals i facilitaran tota la informació necessària per alleugerir l'impacte sobre el territori i afavorir la millor convivència amb els seus veïns i veïnes.