Ajuts destinats a la retirada de residus de materials d'aïllament i de la construcció que continguin amiant.
Es publiquen al DOGC les bases reguladores de la convocatòria d’ajuts destinats a la retirada, en origen, de residus de materials d'aïllament i de la construcció que continguin amiant, ubicats a l'àmbit territorial de Catalunya, i a instal·lacions d'autoconsum fotovoltaic en cobertes afectades.
La resolució conté tota la informació per tal que les persones beneficiàries es puguin posar a treballar per presentar les sol·licituds.
Destinataris
La resolució té dos annexos. Les persones beneficiàries de l’Annex I són els propietaris de béns immobles que continguin elements d'amiant procedents de la construcció que impulsin el seu desamiantatge, ja siguin persones físiques o jurídiques, públiques o privades, i comunitats de veïns.
Es preveu que aquesta línia d’ajuts tingui una dotació econòmica de 10 M €.
Les persones beneficiàries de l’Annex II són els propietaris de béns immobles en els quals es desenvolupi o s'hagi desenvolupat una activitat econòmica i que continguin elements d'amiant procedents de la construcció que impulsin el seu desamiantatge, ja siguin persones físiques o jurídiques, públiques o privades.
Per aquest tipus de beneficiaris, es preveu una dotació econòmica de 40 M €.
Import sense precedent
Són uns ajuts històrics que volen donar un impuls per apropar Catalunya a la realitat d’amiant zero. Per primer cop s’atorga una quantitat tan elevada, 40 milions d’euros, per a la retirada de residus de cobertes que continguin amiant, i la instal·lació d'autoconsum fotovoltaic a les mateixes cobertes de l’immoble en les quals s’hagi retirat l’amiant, i on s’hi desenvolupi o s’hagi desenvolupat una activitat econòmica. És a dir, a edificis allotgin o hagin allotjat indústries o altres activitats comercials o agràries.
La suma de les dues línies d’ajuts suposa una dotació econòmica de 50 milions d’euros, que s’inscriu en el projecte “Amiant per plaques”, inclòs en el Pla nacional per a l’erradicació de l’amiant a Catalunya, que es dissenya com un instrument dinàmic que desplegarà les seves accions durant el període 2023-2032.
L’Agència de Residus de Catalunya preveu organitzar sessions telemàtiques amb les persones beneficiàries per facilitar la tramitació dels ajuts i es preveu igualment elaborar diversos materials com guia per als procediments.
Descarregueu-vos les bases