1a Jornada de la Tòfona de Cantonigròs

LA TÒFONA, LA PROTAGONISTA DE LA PRIMERA TROBADA DE CUINERES I CUINERS SLOW FOOD KM0 D’AQUEST 2020

El passat dilluns 27 de gener va tenir lloc la 1a Jornada de la Tòfona a Cantonigròs. Una jornada que s'emmarcava dins les activitats que periòdicament organitza el col·lectiu de restaurants Km0 – Slow Food i que va comptar amb la col·laboració de l'Ajuntament de l'Esquirol, el Consell Comarcal d'Osona i Osona Turisme.

La jornada va reunir més d'una seixantena de persones, entre cuineres i cuiners del col·lectiu, tofonaires i artesans. Les activitats es van encetar amb una sortida a "caçar" tòfones amb els tofonaires locals al coto privat de tòfones de l'Esquirol.

Tot seguit es va realitzar la presentació de la jornada tècnica a càrrec de l'Alcalde de l'Esquirol Àlex Montanyà, l'Albert Codina, president de la CAC (Cabrerès Associació de Comerciants), l'Isaac Gómez en nom de restaurants Km0-Slow Food i de l'Ignasi Camps de Ca l'Ignasi. Àlex Montanyà destacava que "aquestes jornades són molt necessàries per ajudar a trobar l'equilibri entre promocionar els productes i la gastronomia del territori, i alhora mostrar la importància de preservar tots els espais i respectar-los". "Al Collsacabra, i a tot el país, ha de poder conviure l'agricultura i la ramaderia amb la petjada del visitant. En aquesta convivència, estic convençut, que el respecte ha de ser una de les claus".

A continuació es va posar en marxa la presentació de producte dels artesans del poble i els tofonaires assistents, que van crear un intercanvi productor-restauradors del que en va sortir moltes sinergies desembocant a una interessant taula rodona que va servir per resoldre dubtes. Un cop a taula i després dels aperitius amb productes locals amb tòfona, varen donar pas a un àpat memorable de 8 plats a càrrec de l'Ignasi Camps acompanyat de diferents cuiners del col·lectiu.

Tancava la Jornada de la Tòfona de Cantonigròs una sobretaula amb corrandes i cançons populars catalanes i franceses a càrrec d'en Manelic de Pera. Una jornada que ha esdevingut un èxit, aplegant en un mateix espai a tofonaires, productors locals i cuineres i cuiners del col·lectiu. El coneixement, l'aprenentatge, l'intercanvi, la bona cuina i els valors del bo, net i just han impregnat aquesta nova activitat del grup de Cuineres i Cuiners SlowFood Km0. En aquesta ocasió a Osona i al Collsacabra.