XIII Cursa Memorial Ramon Oliu

Cantonigròs

diumenge, 5 juny, 2022 - 09:00

La cursa de Cantonigròs és un homenatge a Ramon Oliu, nascut al poble l’any 1923 i mort a Hamilton (EUA) el 2005. El recorregut de la cursa és de 10 km per pista forestal amb sortida i arribada a Cantonigròs (amb un curt tram d’asfalt pel poble), i es caracteritza per ser eminentment popular i no competitiva.

La primera edició de la cursa va ser impulsada per amics d’en Ramon Oliu i secundada amb entusiasme per la gent de Cantonigròs el 13 de juny de 2005, dos mesos després de la seva mort. Hi van participar 150 corredors, dos dels quals fills de l’homenatjat, que van desplaçar-s’hi expressament des dels Estats Units.

La cursa va ser molt celebrada pels corredors, que van demanar que formés part del calendari atlètic de Catalunya. Es va continuar fent cada any fins a la dotzena edició, l’any 2016, quan, atesa la falta de recursos, es va decidir crear una associació que pogués gestionar la col·laboració d’institucions per garantir-ne la continuïtat. El 2018 es crea l’Associació Fem Corrent Esport, Salut i Muntanya, presidida per Miquel Pucurull, impulsor de la cursa i amic personal de Ramon Oliu.

Amb l’objectiu de mantenir l’esperit que tenia l’homenatjat, la cursa sempre ha estat gratuïta, tant la dels adults com les dues curses infantils, una de 800 m. (de 0 a 9 anys) i l’altra de 2.400 m. (de 10 a 14 anys).

Ramon Oliu ha estat una de les figures més importants de l’atletisme català. Introductor i impulsor del vessant popular de les curses, es pot considerar el veritable promotor de les curses a peu a Catalunya i a tot l’Estat. Fou el creador de la primera marató popular que es va celebrar a Catalunya i a tot l’Estat l’any 1978 a Palafrugell, i de la qual va derivar l’actual Marató de Barcelona i tot el que es coneix avui com el món popular del córrer a casa nostra.

INSCRIPCIONS