Homenatge a Jaume Pons i Jufré -100anys-
Pavelló Municipal, L'Esquirol
L’Ajuntament de l’Esquirol farà un homenatge al músic i compositor Jaume Pons i Jufré en motiu del centenari del seu naixement.
Els actes d’aquest homenatge es duran a terme el 3 de juny a l'Esquirol. L’acte central de l’homenatge consistirà un concert de música per a cobla i percussions a càrrec de Lluïsos Cobla i una ballada de 9 sardanes del mestre Jaume Pons.
Durant el concert es presentarà el disc BELL CABRERÈS format per 12 sardanes del mestre Pons. També es descobrirà un perfil metàl·lic instal·lat al carrer Jaume Pons de l’Esquirol.
El 1918, any en què va néixer Jaume Pons i Jufré a l’Esquirol, es va fundar una orquestra que tindria molta anomenada: Els Fonts, a Manlleu. Ningú s’imaginava que el nounat acabaria formant part d’aquesta formació capitanejada per Antoni Font unes dècades després. Font va ser mestre seu, com ho havia estat també mossèn Josep Aulet. En realitat, la vertadera escola musical de Jaume Pons no van ser els estudis escadussers, sinó la seva experiència dalt dels escenaris.
A més de la seva estada de deu anys als Fonts de Manlleu, Pons va formar part dels Melodians (anteriorment anomenats Martínez) i Muntanyenca (anteriorment dits Els Rítmics). Va interpretar-hi els papers de fiscorn, trombó i violí, alhora que va començar a escriure música: sardanes, caramelles i algun himne.
El novembre de 1993, amb un catàleg de més de cent sardanes, Pons escrivia una nota de comiat: “Gràcies de tot cor a totes aquelles cobles que han tingut l’amabilitat d’interpretar-me’n alguna, com la Genisenca, els Lluïsos, els Bofills i la Canigó. (…) Una abraçada ben forta a tots aquells amics que han sabut comprendre i apreciar la meva modesta feina… També gràcies als altres, perquè entre tots es fa tot”. Al cap de pocs dies moria a Manlleu.
La seva peça més coneguda, que ha esdevingut gairebé un himne popular, és la sardana Bell Cabrerès, que dóna títol al disc que es presentarà durant el concert.