Cap de setmana barroc a Sant Martí

Església romànica de Sant Martí Sescorts

dissabte, 14 juliol, 2018 - 19:30

Actuació del quartet Windu amb l'espectacle Music on Air.

En totes les èpoques i en diverses cultures trobem instruments de bisell. D'entre tots ells, la flauta de bec és un dels més coneguts. Un instrument d'una gran agilitat i adaptabilitat a diferents repertoris, amb la possibilitat de tocar-se en grup generant la sonoritat d'un petit orgue humà. Windu aprofita aquesta sonoritat particular i alhora tan coneguda i la posa al servei d'aquelles músiques que configuren, no només el background dels seus components, sinó també el del públic en general. El repertori històric, com qualsevol estil musical, en el moment d'interpretar-se esdevé actual, ja que el context i els oients són actuals. L'exercici de la interpretació musical comporta contemporanietat, ja que la música no és un objecte inert, sinó que necessita ser reviscut mitjançant la interpretació i l'escolta. Windu està format pels flautistes de bec Sara Parés, Eloi Fuguet, Eva Jornet i Marcel Leal. Windu ha guanyat recentment els premis a la innovació, millor grup novell i millor grup de música antiga d'Espanya segons el públic 2016 que atorga l'associació espanyola GEMA (Grupos Españoles de Música Antigua). El seu espectacle "Under construction" ha rebut elogis de la crítica especialitzada, ha estat seleccionat en el cicle "Anem al teatre" de la Diputació de Barcelona i és considerat un espectacle d'especial interès artístic per la comissió assessora del Programa.cat.

Programa del concert:

Johann Sebastian Bach (1685-1750): Contrapunctus I
Tarquinio Merula (ca. 1590-1665): La Lusignuola
Johann Sebastian Bach (1685-1750): Allegro (del 3r concert de Brandenburg)
Thomas Simpson (1582-c.1628): Bonny sweet Robin
Hugh Ashton (c.1485-1558): Hugh Ashton's maske
John Dowland (1563-1626): Come, heavy sleep
John Dowland (1563-1626): Come again
John Playford (1623-1686/7): The English Dancing Master (1651)
• Stingo or the oil of barley
• Epping forest
• The merry milkmaids
• Daphne
• Drive the cold winter away
• Prince Rupert's march
• Paul's Steeple
Gabriel Menalt (1657-1687): Tiento de falsas
Antonio de Cabezón (1510-1566): El canto del Caballero
Antonio de Cabezón (1510-1566): Pavana italiana
Joseph Bodin de Boismortier (1689-1755): Concert en fa major, op.15/3 (Allegro-Adagio-Allegro)
Johann Sebastian Bach (1685-1750): Concerto en do major

COMPONENTS:
Sara Parés és nascuda a Figueres. Estudia flauta de bec amb Lluís Casso al Conservatori Superior de música del Liceu de Barcelona. Posteriorment amplia coneixements amb Pia Elsdörfer, al Hanzehogeschool Conservatorium de Groningen (Holanda), on obté el Diploma de solista. És membre dels grups de música antiga Ensemble L’Albera, Sforzinda Consort, Vespres d’Arnadí i Windu. El 2007 va impulsar l’”Aula de música antiga” del conservatori de Girona. Ha estat professora de flauta de bec al Conservatori Superior de música del Liceu
Actualment desenvolupa la seva activitat docent com a professora de flauta de bec i fagot al Conservatori Professional de música de Girona.

Eloi Fuguet, com a flautista de bec ha obtingut la Matrícula d’Honor i Premi d’Honor de Grau Superior a Barcelona i ha rebut els ensenyaments de Josep Mª Saperas, Joan Izquierdo, Paul Leenhouts, Walter van Hauwe, Pedro Memelsdorff i Pierre Hamon. És membre fundador d’En Bloc Quartet. Com a docent té una llarga experiència en l’ensenyament i divulgació del seu instrument en escoles de música i conservatoris. Graduat en Orff Schulwerk pel San Francisco Orff Institute, actualment és professor a l’ECMM de Vilanova i la Geltrú i director de l’orquestra amateur de flautes de bec Consort Pere Serra.

Eva Jornet ha rebut ensenyament de flautistes com Abel Puig, Josep M. Saperas, Joan Izquierdo, Fanette Estrade, Sara Parés, Vicente Parrilla, Pedro Couto Soares, Fernando Paz, Pierre Hamon i Maurice Steger, entre d’altres. Ha obtingut la Menció d’honor de Grau Professional i la Matrícula d’Honor al seu projecte final de Grau Superior al Conservatori Superior Manuel Castillo de Sevilla. Màster de Musicologia i Interpretació de la Música Antiga a l’ESMUC  i la UB.
Forma part de la companyia de teatre Nao d’Amores, especialitzada en teatre prebarroc.

Marcel Leal comença la seva formació com a flautista de bec amb Eulàlia Galofré a l’Escola Municipal de Música de Premià de Mar. Més tard, completa la seva formació flautística amb Maria Jesús Udina, Alexandrina Polo, Jordi Argelaga, Lluís Casso, Abel Puig, Sara Parés i Pedro Memelsdorff. Complementa la seva formació musical amb diversos cursos de composició i orquestració. També es forma en la programació de sintetitzadors, samplers i seqüenciadors dins l’estil de la música electrònica.
Com a flautista forma part de diversos grups com Atem trio, Dúo Scherzo, En Bloc Quartet,Sforzinda, Windu i Agatha15. Des del 2010 és professor de flauta de bec i de Música i Noves Tecnologies al Conservatori Professional de Música de Badalona.