75è Aniversari del concurs parroquial de poesia de Cantonigròs

Carpa de la pista del carrer Montcau (Cantonigròs)

dissabte, 3 juliol, 2021 - 10:15

Commemoració 75è Aniversari del concurs parroquial de poesia de Cantonigròs

 

La història d’aquest concurs va començar l'any 1943, quan Joan Triadú pujà a Cantonigròs per recomanació mèdica, i, l'any següent va sorgir la idea del concurs. Es va parlar amb el mossèn Feliu Vila, que ho va acceptar "com un acte, totalment en català durant els actes de la festa de Sant Roc".

L'acte es va fer del 1944 al 1947 a l'escola femenina del poble, però a partir del 1948 es passa a celebrar-ho a l'escola parroquial, on quedava més protegit per la jurisdicció eclesiàstica. El concurs es va anar emmotllant a un certamen literari; diplomes i premis en espècies (llibres) i fins i tot monetaris (demanaven col·laboració a les cases del poble). A partir del 1951 i fins al 1959 s'obre el període de creixement; el concurs ha aconseguit superar la barrera local i comarcal, amb una participació creixent de novells; fins a l'any 1968, que va ser l'últim.

 

PROGRAMA D’ACTES

 • 10:15 h - Missa Solemne a la Parròquia de Sant Roc de Cantonigròs, concelebrada per l’Excm i Rvdm Sr. Romà Casanova, bisbe de Vic, l’Excm. i Rvdm. Sr. Joan Enric Vives, arquebisbe d’Urgell, el Rvdm. P. Josep M. Soler, abat de Montserrat, i Mn. Josep Castanyé, rector de Cantonigròs
 • 11:30 h  - Acte acadèmic, presentat per Blanca Busquets:

  • Benvinguda a càrrec de Mn. Castanyé, rector de Cantonigròs i de l’alcalde de l’Esquirol, Il.lm. Sr.Àlex Montanyà.
  • Conferència a càrrec del professor Ramon Pinyol, president de la Secció Històrico-Arqueològica de l’Institut d’Estudis Catalans.
  • Lectura de poemes guardonats al Concurs, a cura de Blanca Busquets, Carles Duarte i Joan Crosas.
  • Actuació musical del grup Safareig sobre poemes guardonats al Concurs.   
 • 12:45 h -  Inauguració de l’escultura commemorativa realitzada per l’artista visual Alícia Casadesús.
 • 13:00 h -  Visita a l’exposició fotogràfica comissariada per Carles Comella i amb l’assesorament de Teresa Clota.
 • 13:15 h -  Ofrena floral a la tomba de Joan Triadú, fundador del Concurs, amb la intervenció de l’arquebisbe d’Urgell i copríncep d’Andorra, Excm. i Rvdm. Sr. Joan Enric Vives.