Alerta per la plaga de l’eruga defoliadora del boix

La Cydalima perspectalis és un lepidòpter (papallona) de la família Crambidae. És un defoliador associat al gènere Buxus Linnaeus (boix). Originari de l'est d'Àsia (Xina, Corea i el Japó), es va trobar a Europa per primera vegada l'any 2007 a Alemanya i, a Espanya, es detecta per primera vegada a la província de Pontevedra (Galícia) el mes de maig de 2014.

Durant el 2015 hi va haver una afectació important amb atacs de l'eruga a les comarques gironines, amb defoliacions severes tant en plantes cultivades (jardins, vivers,..) com en altres que creixen de forma espontània en zones boscoses. Durant aquesta primavera i estiu s'esta escampant per la comarca d'Osona, especialment a la zona de les Guilleries i el Collsacabra.

Les erugues presenten el cap negre en tots els seus estadis. Acabades de emergir són de color groc i aspecte brillant, en anar evolucionant es van enfosquint i presenten un color de fons verd. Al dors, presenten unes fines línies blanques longitudinals així com una franja mitjana de color fosc rodejada de clar i amplis tubercles negres rodejats de blanc en tots els segments. Al seu màxim desenvolupament arriba a uns 4 cm de longitud.

Les crisàlides mesuren entre 1,5 i 2 cm. Inicialment són de color verd però es van enfosquint i, cap al final, es tornen de color marró fosc. Estan protegides per xarxes de fils de seda que formen a les mateixes plantes. Els adults tenen una envergadura d'uns 4 cm. Les ales són de color blanc amb reflexos metàl·lics daurats i violeta. Presenten una banda de color marró fosc, d'amplada desigual i dues taques característiques a les ales anteriors. La posta es troba a l'envés de les fulles, en plaques de 5 a 20 ous recoberts d'una substància translúcida.
Aquest lepidòpter arriba a tenir entre 2 i 3 generacions l'any, amb una durada d'uns 40 dies per generació. Passa l'hivern en forma de larva, protegida en un capoll de seda a la planta, Els adults poden viure una mica més de 2 setmanes. Segons bibliografia, la primera generació provoca pocs danys i, és la segona, la que causa el dessecament massiu de les plantes. Les densitats de població en aquesta 2ª generació poden arribar a ser de 60-80 erugues/dm2 de tanca. Els principals danys són deguts a la defoliació i, per tant, a la pèrdua de la capacitat fotosintètica de la planta; encara que els més greus són deguts a l'atac a l'escorça, que pot portar al dessecament i mort del boix.

MESURES DE CONTROL
Per frenar la invasió de l'eruga l'Ajuntament de l'Esquirol està aplicant uns tractaments biològics en els espais públics on s'ha detectat la seva presència.
Recomanem als veïns que si detecteu erugues o papallones defoliadora del boix en els vostres jardins us poseu en contacte amb el vostre jardiner de referència per tractar les plantes.

TRACTAMENTS

L'aplicació ha de ser localitzada (al boix afectat), en la fase d'eruga i aplicar sense previsió de pluja.

Tractament biològic: aplicacions del nematode entomopatògen Steinernema carpocapsae o d'insecticides a base de Bacillus thuringiensis kurstaki -per aplicacions a inici eclosió d'ous-

Tractament químic: actualment per a aplicacions professionals en jardineria i espais verds hi ha registrats insecticides a base de Cipermetrina, per aplicacions més tardanes.