Casal del Jubilat: Crema de Sant Josep

Casal del jubilat de l'Esquirol

dimarts, 21 març, 2017 - 18:00

Amb motiu de la festa de Sant Josep i, seguint la tradició, al casal del Jubilat de l'Esquirol faran Crema Catalana o, com també s'anomena, Crema de Sant Josep.

La crema catalana és una de les postres més típiques de Catalunya que es menja durant tot l'any, però que es consumeix especialment el 19 de Març, Sant Josep, dia del pare.

Organitza: Casal del Jubilat de l'Esquirol

Per si no podeu ser-hi, us passem la recepta. És molt fàcil de fer a casa. Només us caldrà tenir uns pocs ingredients comuns i fàcils de trobar.

Recepta tradicional número 445 del llibre C.P.C.C.

Amb un litre de llet us sortiran unes 8 cremes catalanes en cassoletes de fang petites.
Un petit secret... Poseu-hi una mica de sal, ben poca. La sal fa que la crema no empallegui tant, desperta les papil·les i, sense saber ben bé per què, notareu que us agradarà més.

INGREDIENTS

  • 1 litre de llet
  • 6 rovells d'ou
  • 200 g de sucre
  • 40 g de midó o farina de blat de moro (tipus Maizena)
  • color alimentari groc ou (opcional)
  • pela de llimona
  • canyella en rama

VARIANTS:

  • Podeu trobar aquesta recepta feta amb més o menys ou
  • Si utilitzeu midó, la crema us sortirà més fina de gust que amb Maizena
  • Podeu substituir la pela de la llimona per essència de llimona líquida (de venda en herbolaris)
  • Es pot fer amb una mica més de sucre (250 g)
  • Podeu utilitzar canyella en pols en lloc de rama
  • Es pot acompanyar de galetes fines, neules o carquinyolis
  • S'hi pot afegir una punteta de sal

ELABORACIÓ

En un cassó posarem a bullir 2/3 parts de la llet.

Afegirem un tros de pela de llimona. Cal evitar tal com sigui possible la part blanca.

Incorporem un canonet de canyella (o dos petits).

Ho escalfem. No cal que arribi a bullir per aromatitzar la llet amb la llimona i la canyella, serà suficient que la llet estigui molt calenta.

Preparem els rovells en un bol a part i els barregem entre ells.

Ara, barrejarem amb els rovells la 1/3 part de la llet que no hem escalfat.

Incorporem el sucre.

I ara hi afegirem el midó. El podeu comprar en qualsevol farmàcia i és més fi de gust que la "Maizena".

Remenem bé per dissoldre el midó.

La llet ja és força calenta. Per tant, podem retirar la pela de llimona i la canyella.

Separeu el cassó del foc i, amb l'ajut d'un colador, incorporeu-hi la barreja dels rovells, sucre, midó, etc.

El fet de colar-ho ens assegurarà que no quedi cap tros de closca d'ou, ni de restes vàries. La crema catalana ha de ser ben fina al paladar.

Tornem a posar el cassó al foc (a foc mitjà-baix) i amb una cullera de fusta anirem remenant a poc a poc. La idea és evitar que s'enganxi al cul i es cremi.

Passats pocs minuts notareu que comença a espessir. No us passeu de cocció. Penseu que quan està freda solidifica més, per tant és normal que quedi amb menys cos del que podem pensar inicialment.

Ja la tenim ben cuita. Escudellem la crema en cassoletes individuals de fang.

És important tapar la crema amb una mica de paper film. D'aquesta manera evitarem que es formi un tel, deixeu-la refredar a temperatura ambient i quan sigui freda conserveu-la a la nevera.

La podeu acompanyar amb una neula, un carquinyoli, una maduixeta, uns encenalls de xocolata, una galeta de coco...