Ajuntament de l'Esquirol Santa Maria de Corcó

accés directe als continguts
accés directe al menú principal
accés directe al menú breu
  • Tornar a l'inici
  • Mapa del web
  • Contacteu amb l'Ajuntament

Dimarts, 2 de setembre de 2014

L'Esquirol

L’Esquirol és el nucli més poblat de tot el municipi, està situat a una alçada de 693 m. El poble es va formar al S. XV al llarg del camí ral de Vic a Olot. El nucli inicial va ser a l’entorn de l’hostal de l’Esquirol (actualment “mas el Perai”) molt freqüentat pels traginers que feien el camí. El nom de Santa Maria de Corcó data del 1743, quan es va traslladar al poble la parròquia de Corcó.
Al segle XVIII tenia una forta empenta la indústria menestral dels paraires i teixidors, però a mitjans de segle XIX, a causa de la industrialització de la comarca, els paraires quedaren sense feina; malgrat això la tradició del tèxtil sobreviu fins a finals del segle XX .
Encara que en els últims anys hi ha hagut una modernització de les construccions és molt interessant veure com encara queden moltes cases amb llindes de pedra i inscripcions llatines del segle XVIII.
L’església parroquial va ser construïda entre el 1721 i 1743, el 1936 va ser destruïda juntament amb els seus retaules, i es va tornar a bastir a partir del 1940, amb un projecte de l’arquitecte Josep Ma. Pericas, deixeble vigatà d’En Gaudí.
Com a elements a visitar tenim la riera de les Gorgues, que forma espectaculars gorgs, meandres i salts. També alguna de les nombroses pairalies que envolten la zona, no podem pas oblidar els ponts de l’època medieval que travessen les seves rieres i rierols.
No fa gaires anys la indústria tèxtil havia tingut un pes molt important en l’economia del poble, pes que ha anat perdent; també l’agricultura tradicional ha anat perdent pes enfront de les grans explotacions ramaderes. En aquests moments existeixen en el nucli de l’Esquirol petits tallers, una indústria metal·lúrgica, una fàbrica de pinsos i diversos establiments de comerç i restauració.
En els últims anys s’experimenta un increment de la gent que viu a l’Esquirol i que treballa a ciutats com Vic i Manlleu.